Gör en enkel & snygg layout

Godify - Exempel på Typografi

Jag tänkte i det här inlägget tipsa er om hur du får dina dokument, skolarbeten eller rapporter snygga och stilrena utan att krångla till det.
Men först av allt
Jobbar du på ett företag bör du använda och hålla dig till de dokumentmallar som företaget har tagit fram. Har det inte tagit fram något sådant är det läge att göra det mycket snart.

Enkelhet

Dessa tips, kommer som utlovat, att vara enkla. Det är också det som ofta är poängen med snygg layout. KISSKeep it simple, stupid!

Det jag menar med enkelt är dels att det inte är svårt, rent tekniskt och dessutom ska själva layouten följa enkla regler.

Less is more

För att göra en snygg design/layout använd inte så mycket. Med andra ord:

  • Håll dig till ett par olika färger
  • Håll dig till ett par olika typsnitt (fonts)
  • Håll dig till ett par olika former

Sist men inte minst…

  • Håll dig till planen

Färger

Det går förstås väldigt bra att använda olika färger både i nyans och kulör. Det viktiga, och det här kommer återkomma i allt, är att man använder det konsekvent. Har du t.ex. valt att ha röda fin hjärtan till höger om dina rubriker, så krångla inte till det genom att helt plötsligt ha gröna hjärtan till höger om dina rubriker. I alla fall inte om den enda anledningen är för att det ska se bra ut. Har det en pedagogisk eller förtydligande anledning är det så klart bara bra.

Typsnitt

Senaste Nytt - Exempel på Typografi, huvudrubrik, brödtext och ikonInom det här ämnet finns det många olika experter med ännu fler olika teorier om vad som funkar och vad som är bäst.

Den enkla och allmänna regeln är att även här hålla sig till ett par olika, eller samma typsnitt fast i en annan variant, och att vara konsekvent. Har du alla huvudrubriker i Times New Roman med röd färg bör alla huvudrubriker se ut likadant genom hela dokumentet. Det kan även vara en god idé att fundera över läsbarheten om du experimenterar med typsnitt som du laddat ner själv.

Former

När det gäller former som du vill ha med för att göra ditt dokument snyggare eller trevligare att titta på gäller samma enkla regler som tidigare. Har du börjat göra på ett visst sätt, fortsätt med det eller ändra så att alla liknande objekt ser ut på samma sätt.
Grafisk Profil Typografi

Planen

En plan i det här fallet behöver inte på något sätt vara nedskriven eller förutbestämd. Du kan forma planen allt eftersom. Nu blir det tjatigt, men se till att din ändring av ett objekt även ändras på alla andra liknande objekt.

Variation

Nu kanske du tänker att det här låter som om det kommer bli väldigt strikt och tråkigt om man bara ska göra likadant hela tiden.

Tanken är förstås inte att alla olika delar i ditt dokument ska se likadana ut. Att variera sig mellan olika delar är givetvis helt okej och att göra skillnad med olika färg och typsnitt mellan t.ex. huvudrubriker och underrubriker kan få en mycket trevlig konsekvens.

Ett tips som du ska bära med dig när du börjar experimentera med olika varianter är att börja med små skillnader. T.ex. mörkröda huvudrubriker och något ljusare röda underrubriker. Underrubrikerna kanske ska vara understrukna, eller i samma typsnitt fast en tunnare variant. Kombinationerna är många även utan att göra för stor skillnad.

Har du några egna bra design eller layout tips som du följer. Dela gärna med dig du också!

Markus Ekegren

I make beautiful and responsive websites. I also make graphic design for print. Most of the time I spend on studying marketing, sales and project management.
Läs mer av Markus Ekegren | Prenumerera på kaffe - Kaffero.se 2 januari, 2013

1 kommentarer till “Gör en enkel & snygg layout

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *