Min bästa effekt för nästan alla bilder

Effekt i Camera Raw på alla bilder - Före

Före

För ett tag sedan så hittade jag en inställning i Camera Raw som jag, på riktigt, fastnade för.
Denna inställning/effekt fick mig att leta igenom väldigt många bilder som jag har tagit genom åren för att applicera och testa effekten på.
Resultatet fick mig att känna mig fylld av energi och motiverade mig att testa på fler och fler bilder och jag kommer snart att förklara exakt hur jag gjort.

Varför fungerar den så bra?

Effekt i Camera Raw på alla bilder - Efter

Efter

Jo, det är helt enkelt för att bilderna jag tar med min kamera blir för exakta. Det blir helt enkelt väldigt tråkigt. Färger och kontrast återges på ett sätt som är väldigt förväntat, inget nytt liksom.
Tyngden i bilderna ligger då i hur de är tagna, vad de säger också så vidare. Vilket jag ofta inte alltid anses mig lyckas med.

Denna effekt fungerar som sagt på nästan alla bilder, det är så klart du eller betraktaren som avgör. Effekten motiverar mig också att fortsätta ta mera bilder, eftersom den är ganska förlåtande.
Det måste inte vara super-genom-tänkta kompositioner o.s.v.

Nu ska jag förklara hur jag gjort detta i Camera Raw, tänk på att detta är vad jag gör och du kan välja vilka värden du vill på de olika inställningar som tas upp.

Grundinställning

Effekt i Camera Raw på alla bilder - Grundinställning

  • Som du ser så börjar jag i detta fall med att ljusa upp bilden (Exposure), sedan sänker jag det ljusaste i bilden något (Highlights).
  • Jag lägger på mycket kontrast och Clarity (som är en typ av lokal kontrast).
  • Jag sänker också mättnaden i bilden totalt (Saturation) och förstärker sedan det lite mera utpräglade färgområdena (Vibrance).

Mera kontrast

Effekt i Camera Raw på alla bilder - Mera Kontrast

  • Jag lägger till ytterligare kontrast genom att byta till kurv-fliken, och sedan väljer jag den förinställda s-kurvan för mera konstrast.

Tona vitt & svart

Effekt i Camera Raw på alla bilder - Tona det vita och svarta

  • Jag går in under Split Toning -fliken och väljer en skysst gul färg för det ljusa i bilden och ökar mättnaden på det.
  • Sedan tonar jag det mörka i bilden åt blått och ökar även den mättnaden. Balance -reglaget drar jag åt det negativa hållet, vilket gör att hela bilden upplevs mer kall/blå.

Mörka ner kanter

Effekt i Camera Raw på alla bilder - Mörka Kanter

  • Under effektfliken mörkar jag ner kanterna och hörnen. Effekten leder in ögat mer mot mitten av bilden. Funkar bättre på en del bilder än andra.

Skärpa upp

Effekt i Camera Raw på alla bilder - Skärpa

  • Att skärpa upp bilderna bra och på korrekt sätt är en helt egen vetenskap, jag tänker inte gå på djupet här.
  • Jag börjar med att maska av själva skärpefiltret genom att dra i reglaget Masking samtidigt som jag håller ner ALT-Tangenten. Med andra ord så styr detta vart i bilden skärpan kommer appliceras.
  • Lägg sedan på lagom mycket skärpa genom att dra i Amount. Här kan du också hålla ner ALT-Tangenten, då blir bilden temporärt svartvit vilket gör att du tydligare ser skärpan i bilden.

Slutledning

Ett sista tips är att om du gillar din nuvarande inställning/effekt så kan du spara den och sedan testa den på andra bilder. Snabbt och enkelt med bara ett klick. Fungerar det som det är, är ju det toppen, annars är det bara att bläddra mellan flikarna och peta på och styra upp den som fungerade mindre bra.

Hör gärna av dig om du har fler liknande skyssta effekter att dela med dig av!

Vill du se fler exempel på bilder med samma effekt så kan du kolla in mitt Flickr-konto. Jag fastnade för denna effekt och har använt den på många bilder som jag publicerat på Flickr.

Markus Ekegren

I make beautiful and responsive websites. I also make graphic design for print. Most of the time I spend on studying marketing, sales and project management.
Läs mer av Markus Ekegren | Prenumerera på kaffe - Kaffero.se 30 januari, 2013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *